Landgericht Tübingen

Huisadres:
Landgericht Tübingen
Doblerstr. 14
72074 Tübingen
Duitsland

Postbus:
Landgericht Tübingen
Postfach 18 40
72008 Tübingen
Duitsland

Telefoon: 0049(0)7071/2000
Telefax: 0049(0)7071/2002900

E-Mail: poststelle@lgtuebingen.justiz.bwl.de
Internet: www.landgericht-tübingen.de

Presidente: Reiner Frey
[lex_divider][/lex_divider]
Het Landgericht is in civiele zaken bevoegd tot vorderingen hoger dan €5.000,- (uitgezonderd huurrecht en familierecht).

Het arrondissement van het Landgericht Tübingen omvat de steden AltensteigBad Herrenalb, Bad Liebenzell, Bad Teinach-ZavelsteinBad Urach, Bad Wildbad, Calw, Haiterbach, Hayingen, Metzingen, MössingenMünsingen, Nagold, Pfullingen, ReutlingenRottenburg am Neckar, Trochtelfingen, Tübingen en Wildberg  zoals de gemeenten  Althengstett, AmmerbuchBodelshausen, Buttenhausen, Dettenhausen, Dettingen an der Erms, DußlingenEbhausen, Egenhausen, Engstigen,  Eningen unter AchalmGomadingenGrabenstetten, Grafenberg, HirrlingenHohensteinHülben, Kirchentellinsfurt, KusterdingenLichtensteinMehrstetten, NehrenNeustettenNeuweiler, Oberreichenbach, Ofterdingen, Ostelsheim, Pfronstetten, PliezhausenRiederich, Rohrdorf,  Römerstein, Schömberg, Simmersfeld, Simmozheim, Sonnenbühl, Starzach,  St. JohannUnterreichenbach, Walddorfhäslach, Wannweil en Zwiefalten.

De beroepsinstantie voor deze zaken is het Oberlandesgericht Stuttgart.

Voor vorderingen van €5.000,- of minder is het Landgericht Tübingen het hof van appel voor de elf in zijn gebied gelegen Amtsgerichte:

  1. Amtsgericht Bad Urach
  2. Amtsgericht Calw
  3. Amtsgericht Münsingen
  4. Amtsgericht Nagold
  5. Amtsgericht Reutlingen
  6. Amtsgericht Rottenburg am Neckar
  7. Amtsgericht Tübingen

In het algemeen beslissen de rechters met z’n drieën (Kammer), maar vaak wordt de zaak aan één rechter opgedragen als men van mening is dat de zaak niet zo ingewikkeld is. De Kammer für Handelssachen is hierop een uitzondering; deze bestaat uit één professionele en twee honoraire rechters.

De procesvertegenwoordiging is bij alle Landgerichten verplicht.

In Duitsland bestaan op dit moment 116 Landgerichte, het Landgericht Tübingen is hier één van.