Amtsgericht Tübingen

Huisadres:
Amtsgericht Tübingen
Doblerstr. 14
72074 Tübingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Tübingen
Postfach 18 40
72008 Tübingen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7071 200 0
Telefax: 0049 (0) 7071 200 2008

E-Mail: poststelle@agtuebingen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-tuebingen.de

Directeur: Rainer Ziegler

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Tübingen omvat de steden Mössingen en Tübingen zoals de gemeenten  Ammerbuch, Bodelshausen, Dettenhausen, Dußlingen, Gomaringen, Kirchentellinsfurt, KusterdingenNehren en Ofterdingen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Tübingen kan bij civiele zaken bij het Landgericht Tübingen worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Tübingen is er één van.