Amtsgericht Rottenburg am Neckar

Huisadres:
Amtsgericht Rottenburg am Neckar
Obere Gasse 44
72108 Rottenburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Rottenburg am Neckar
Postfach 149
72102 Rottenburg
Duitsland

Telefoon: 0049(0)7472/9860-0
Telefax: 0049(0)7472/9860-49

E-Mail: poststelle@agrottenburg.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-rottenburg.de

Directeur: Dr. Stefan Fundel

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Rottenburg am Neckar omvat de stad Rottenburg am Neckar zoals de gemeenten Hirrlingen, Neustetten en Starzach.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Rottenburg am Neckar kan bij civiele zaken bij het Landgericht Tübingen worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Rottenburg am Neckar is er één van.