Amtsgericht Calw

Huisadres:
Amtsgericht Calw
Schillerstr. 11
75365 Calw
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Calw
Postfach
75363 Calw
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7051 1688 01
Telefax: 0049 (0) 7051 1688 111

E-Mail: Poststelle@agcalw.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-calw.de

Directrice: Brigitte Lutz

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Calw omvat de steden Bad Herrenalb, Bad Liebenzell, Bad Teinach-ZavelsteinBad Wildbad en Calw zoals de gemeenten AlthengstettNeuweiler, Oberreichenbach, Ostelsheim, Schömberg, Simmozheim en Unterreichenbach.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Calw wordt bij het Landgericht Tübingen ingesetld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Calw niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Calw is er één van.