Amtsgericht Münsingen

Huisadres:
Amtsgericht Münsingen
Schloßhof 3
72525 Münsingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Münsingen
Postfach 12 30
72522 Münsingen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7381 18387 0
Telefax: 0049 (0) 7381 18387 40

E-Mail: poststelle@agmuensingen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-muensingen.de

Directeur: Joachim Stahl

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Münsingen omvat de steden HayingenMünsingen en Trochtelfingen zoals de gemeenten Buttenhausen, Engstigen, GomadingenHohenstein, MehrstettenPfronstetten en Zwiefalten.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Münsingen wordt bij het Landgericht Tübingen ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Münsingen niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Münsingen is er één van.