Amtsgericht Gelsenkirchen

Huisadres:
Amtsgericht Gelsenkirchen
Overwegstraße 35
45879 Gelsenkirchen

Postbus:
Amtsgericht Gelsenkirchen
45801 Gelsenkirchen
Telefon: 0049(0)209/1791-0
Fax: 0049(0)209/1791-188

 
Directeur: Jost-Michael Kausträter

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken toepasselijk voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Gelsenkirchen omvat de stadsdelen van Gelsenkirchen, welke niet bij het arrondissemenet van het Amtsgericht Gelsenkirchen-Buer bijhoren.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Gelsenkirchen wordt bij het Landgericht Essen ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Hamm.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Gelsenkirchen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Gelsenkirchen is een van deze.