Amtsgericht Gelsenkirchen

Amtsgericht Gelsenkirchen
Amtsgericht Gelsenkirchen

Huisadres:
Amtsgericht Gelsenkirchen
Overwegstraße 35
45879 Gelsenkirchen

Postbus:
Amtsgericht Gelsenkirchen
45801 Gelsenkirchen
Telefon: 0049(0)209/1791-0
Fax: 0049(0)209/1791-188

Directeur: Jost-Michael Kausträter
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken toepasselijk voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Gelsenkirchen omvat de stadsdelen van Gelsenkirchen, welke niet bij het arrondissemenet van het Amtsgericht Gelsenkirchen-Buer bijhoren.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Gelsenkirchen is in civiele zaken bij het Landgericht Essen inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Hamm.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Gelsenkirchen is een van deze.