Amtsgericht Eisenhüttenstadt

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Eisenhüttenstadt
Breite Straße 62
16225 Eberswalde
Duitsland

Telefoon: +49(0)3364/40 50 – 38
Telefax:   +49(0)3364/40 50 – 0

E-Mail: verwaltung@ageh.brandenburg.de
Internet: Amtsgericht Eisenhüttenstadt | Ordentliche Gerichtsbarkeit Land Brandenburg

Directeur: Dr. Wolff

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Eisenhüttenstadt omvat het gebied van de steden en gemeenten Brieskow-Finkenheerd, Eisenhüttenstadt, Groß Lindow, Grunow-Dammendorf, Lawitz, Mixdorf, Müllrose, Neißemünde, Neuzelle, Ragow-Merz, Schlaubetal, Siehdichum, Vogelsang, Wiesenau en Ziltendorf.

Hoger beroep tegen eein uitspraak van het Amtsgericht Eisenhüttenstadt wordt in civiele zaken bij het Landgericht Frankfort aan de Oder ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Eisenhüttenstadt niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Eisenhüttenstadt is er één van.