Amtsgericht Speyer

Huisadres
Amtsgericht Speyer
Wormser Straße 41
67346 Speyer
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Speyer
Postfach 1103
67231 Speyer
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 6232 609 0
Fax: 0049 (0) 6232 609 2891

E-Mail: agsp@zw.jm.rlp.de
Internet: Amtsgericht Speyer

Directeur: Hans-Jürgen Stricker

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Speyer omvat het gebied van de stad Speyer zoals van de gemeenten  Böhl-Iggelheim, Dudenhofen, Hanhofen, Harthausen, Otterstadt, Römerberg, Schifferstadt en Waldsee.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Speyer moet worden ingelegd bij het Landgericht Frankenthal (Pfalz).Hoger beroep in familiezaken wordt ingedient bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddellijk doorgestuurd naar het Pfälzisches Oberlandes- Gericht Zweibrücken.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Speyer niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Speyer is een van deze.