Amtsgericht Ottweiler

Huisadres:
Amtsgericht Ottweiler
Reiherswaldweg 2
66564 Ottweiler
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Ottweiler
Postfach 1361
66560 Ottweiler
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6824 309 0
Fax: 0049 6824 309 49

E-Mail: poststelle@agotw.justiz.saarland.de
 
Directeur: Christoph Brück

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Ottweiler omvat het gebied van de stad Ottweiler en van de gemeenten Eppelborn, Illingen, Merchweiler en Schiffweiler.

Voor zaken burgerlijk recht, familiezaken en strafrecht in het buitenand is het bijkomend bevoegd voor St. Ingbert en  Mandelbachtal.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Ottweiler is in civiele zaken bij het Landgericht Saarbrücken inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Saarländisches Oberlanesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Ottweiler is een van deze.