Amtsgericht Leer

Huisadres:
Amtsgericht Leer
Wörde 9
26789 Leer (Ostfriesland)
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Leer
Postfach 11 12
26761 Leer (Ostfriesland)
Duitsland

 

Telefoon: 0049 (0) 491 6001 0
Fax: 0049 (0) 491 6001 35

E-Mail: AGLER-poststelle@justiz.niedersachsen.de
Internet: www.amtsgericht-leer.niedersachsen.de

Directeur: Norbert Bruns

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Leer omvat het gebied van de steden Leer en Weener, zoals van de gemeenten Hesel, Moormerland, Ostrhauderfehn, Rhauderfehn, Uplengen, Westoverledingen, Jemgum, Bunde en de Samtgemeinde Jümme (Detern, Filsum, Nortmoor).

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Leer moet worden ingesteld bij het Landgericht Aurich. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Oldenburg.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Leer niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Leer is een van deze.