Amtsgericht Landshut

Post-/Huisadres:
Amtsgericht Landshut

Maximilianstr. 22
84028 Landshut
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 871/84 0
Fax: 0049 (0) 871 84 1267

 
Directeur: Werner Loher

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Landshut omvat de steden Landshut, Rottenburg an der Laaber, Vilsbiburg zoals de gemeenten, Adlkofen, Aham, Altdorf, Altfraunhofen, Baierbach, Bayerbach bei Ergoldsbach, Bodenkirchen, Bruckberg, Buch am ErlbachEching, Ergoldsbach, EssenbachFurth, GeisenhausenGerzen, Hohenthann, Kröning, Kumhausen, Neufahrn in Niederbayern, Neufraunhofen, Niederaichbach, Obersüßbach, PfeffenhausenPostau,  Schalkham, Tiefenbach, Velden, Vilsheim, Weihmichl, Weng, Wörth an der Isar en Wurmsham.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Landshut moet worden ingesteld bij het Landgericht Landshut. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht München.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Landshut niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Landshut is een van deze.