Amtsgericht Hildesheim

Huisadres:
Amtsgericht Hildesheim
Kaiserstr. 60
31134 Hildesheim
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Hildesheim
Postfach 10 01 61
31101 Hildesheim
Duitsland

Telefoon: 0049(0) 5121 968 0
Fax: 0049(0) 5121 968 257

 
Directeur: Stefan Hesse

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Hildesheim omvat het gebied van de stad Hildesheim, zoals van de gemeenten Algermissen, Bad Salzdetfurth, Bockenem, Diekholzen, Giesen, Harsum, Holle, Sarstedt, Schellerten en Söhlde.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Hildesheim moet worden ingesteld bij het Landgericht Hildesheim. Hoger beroep in familiezaken moet worden ingesteld bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Hildesheim niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Hildesheim is een van deze.