Amtsgericht Hildesheim

Huisadres:
Amtsgericht Hildesheim
Kaiserstr. 60
31134 Hildesheim
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Hildesheim
Postfach 10 01 61
31101 Hildesheim
Duitsland

Telefoon: 0049(0)5121/9680
Fax: 0049(0)51 21/968-257

Directeur: Stefan Hesse
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Hildesheim omvat het gebied van de stad Hildesheim, zoals van de gemeenten Algermissen, Bad Salzdetfurth, Bockenem, Diekholzen, Giesen, Harsum, Holle, Sarstedt, Schellerten en Söhlde.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Hildesheim is in civiele zaken bij het Landgericht Hildesheim inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Hildesheim is een van deze.