Amtsgericht Essen-Steele

Huisadres:
Amtsgericht Essen-Steele
Grendplatz 2
45276 Essen

Postbus:
Amtsgericht Essen-Steele
Postfach 143180
45261 Essen

Telefon: 0049(0)201/85104-0
Fax: 0049(0)201/85104-30

 
Directrice: Sandra Krause
 
Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken toepasselijk voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).
 
Het arrondissement van het Amtsgericht Essen-Steele  omvat het gebied van de stadsdelen Burgaltendorf, Byfang, Freisenbruch, Hinsel, Horst, Kray, Kupferdreh, Leithe, Steele, Überruhr-Hinsel und Überruhr-Holthausen

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Essen-Steele wordt bij het Landgericht Essen ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Hamm.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Essen-Steele niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Essen Steele is een van deze.