Amtsgericht Diepholz

Huisadres:
Amtsgericht Diepholz
Lange Str. 32
49356 Diepholz
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Diepholz
Postfach 11 09
49341 Diepholz
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 5441 996 0
Fax: 0049 (0) 5441 996 49

 
Directeur: Matthias Wawrzinek

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Diepholz omvat het gebied van de steden Diepholz en Marl, zoals van de gemeenten Barnstorf (Dreeke, Cornau, Rechtern, Aldorf, Wohlstreck, Bockstedt, Eydelstedt, Düste, Donstorf, Dörpel), Barver, Brockum, Dickel, Drebber, Drentwede, Eydelstedt, Hemsloh, Hüde, Lembruch, LemfördeQuernheim, Rehden, Stemshorn, Wagenfeld (Ströhen) en Wetschen.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Diepholz is in civiele zaken bij het Landgericht Verden inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Diepholz niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Diepholz is een van deze.