Amtsgericht Cottbus

Huisadres:
Amtsgericht Cottbus
Gerichtsplatz 2
03046 Cottbus
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Cottbus

Postfach 10 06 42
03006 Cottbus
Duitsland


Telefoon: 0049 (0) 355 6372 0
Fax: 0049 (0) 355 6372 200

E-Mail:  verwaltung@agcb.brandenburg.de
Internet: www.ag-cottbus.brandenburg.de

Directeur: Michael Höhr

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Cottbus omvat de steden Cottbus, Döbern, Drebkau, Forst (Lausitz), Guben, Spremberg, Peitz en Welzow zoals de gemeenten Drachhausen, Drehnow, Felixsee, Groß Schacksdorf-Simmersdorf, Heinersbrück, Jänschwalde, Jämlitz-Klein Düben, Neiße-Malxetal, Tauer, Teichland, Tschernitz, Wiesengrund en Turnow-Preilack.

Beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Cottbus wordt bij het Landgericht Cottbus ingesteld. Beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Brandenburgisches Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Cottbus niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Cottbus is een van deze.