Amtsgericht Celle

Huisadres:
Amtsgericht Celle
Mühlenstr. 8
29221 Celle
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Celle
Postfach 11 04
29201 Celle
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 5141 206 0
Fax: 0049 (0) 5141 206 757

 
Directeur: Dr. Dieter Philipp Klass

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Celle omvat het gebied van de stad Celle en  het Landkreis Celle (Adelheidsdorf, Ahnsbeck, Beedenbostel, Bergen, BröckelEicklingen, Eldingen, Eschede, Faßberg, Habighorst, Hambühren, Hermannsburg, Höfer, Hohne, Lachendorf, Langlingen, NienhagenUnterlüß, Wathlingen, Wienhausen, Wietze en Winsen (Aller) zoals het gebied Lohheide).

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Celle is in civiele zaken bij het Landgericht Lüneburg inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Celle niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Celle is een van deze.