Amtsgericht Bernkastel-Kues

Huisadres:
Amtsgericht Bernkastel-Kues 

Brüningstraße 30
54470 Bernkastel-Kues
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Bernkastel-Kues
Postfach 1280
54469 Bernkastel-Kues
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6531 59 0
Fax: 0049 (0) 6531 59 176

 
Directrice: Claudia Stadler

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Bernkastel-Kues omvat de steden Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach zoals de gemeenten Brauneberg, Burg (Mosel), Burgen, EnkirchErden, Gornhausen, Graach an der Mosel, Hochscheid, Hontheim, IrmenachKesten, Kleinich, Kommen, Lieser, Lösnich, Lötzbeuren, Longkamp, Maring-Noviand, Minheim, Monzelfeld, Morbach, Mülheim an der Mosel, Neumagen-Dhron, Piesport, StarkenburgÜrzig, Veldenz, Wintrich en Zeltingen-Rachtig.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Bernkastel-Kues wordt bij het Landgericht Trier ingesteld. Hoger Beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Koblenz.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Bernkastel-Kues niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Bernkastel-Kues is een van deze.