Amtsgericht Weinheim

Huisadres:
Amtsgericht Weinheim
Ehretstr. 11
69469 Weinheim
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Schwetzingen
Postfach 10 01 51
69441 Weinheim
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 06201 982 0
Fax: 0049 (0) 6201 982 251

Directeur: Thomas Burk

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Weinheim omvat de steden WeinheimHemsbach, Ladenburg en Schriesheim zoals de gemeenten Heddesheim, Hirschberg en Laudenbach.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Weinheim kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Mannheim worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Weinheim is er één van.