Amtsgericht Nienburg (Weser)

Huisadres:
Amtsgericht Nienburg (Weser)
Schloßplatz 1
31582 Nienburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Nienburg (Weser)
Postfach 11 12
31561 Nienburg
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 5021 6018 0
Fax: 0049 (0) 5021 6018 60

Directeur: Bernd Bargemann

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Nienburg (Weser) omvat het gebied van de stad Nienburg (Weser), zoals van de gemeenten Balge, Binnen, Bücken, Drakenburg, Eystrup, Gandesbergen, Hämelhausen, Haßbergen, Hassel, Heemsen, Hilgermissen, Hoya, Hoyerhagen, Liebenau, Linsburg, MarklohePennigsehl, Rodewald, Rohrsen, Schweringen, Steimbke, Stöckse, Warpe en Wietzen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Nienburg (Weser) is in civiele zaken bij het Landgericht Verden inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Nienburg (Weser) is een van deze.