Amtsgericht Lüdinghausen

Huisadres:
Amtsgericht Lüdinghausen
Seppenrader Strasse 3
59348 Lüdinghausen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Lüdinghausen
Postfach 1134
59331 Lüdinghausen
Duitsland

Telefoon: 0049(0)2591/2307 0
Fax: 0049(0)2591/2307 60

 
Directrice: Ira Schwefer
 
Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).
 
Het arrondissement van het Amtsgericht Lüdinghausen omvat het gebied van de steden Lüdinghausen en Olfen zoals van de gemeenten Ascheberg, Nordkirchen en Senden.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het  Amtsgericht Lüdinghausen moet worden ingesteld bij het Landgericht Münster. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Hamm.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Lüdinghausen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Lüdinghausen is een van deze.