Amtsgericht Esslingen am Neckar

Huisadres:
Amtsgericht Esslingen am Neckar

Ritterstr. 8-10
73728 Esslingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Esslingen am Neckar
Postfach 10 09 52
73706 Esslingen

Telefoon: 0049(0)711/39620
Telefax: 0049(0)711/3962100

E-Mail: poststelle@agesslingen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-esslingen.de

Directeur: Andreas Arndt
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Esslingen am Neckar omvat de steden Esslingen am Neckar, OstfildernPlochingen en Wernau zoals de gemeenten AichwaldAltbach, BaltmannsweilerDeizisau, Denkendorf,  Hochdorf, Lichtenwald, Neuhausen auf den Fildern en Reichenbach an der Fils.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Esslingen am Neckar kan bij civiele zaken bij het Landgericht Stuttgart worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Esslingen am Neckar is er één van.