Amtsgericht Esslingen am Neckar

Huisadres:
Amtsgericht Esslingen am Neckar

Ritterstr. 8-10
73728 Esslingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Esslingen am Neckar
Postfach 10 09 52
73706 Esslingen

Telefoon: 0049 (0) 711 3962 0
Telefax: 0049 (0) 711 3962 100

E-Mail: poststelle@agesslingen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-esslingen.de

Directeur: Andreas Arndt

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Esslingen am Neckar omvat de steden Esslingen am Neckar, OstfildernPlochingen en Wernau zoals de gemeenten AichwaldAltbach, BaltmannsweilerDeizisau, Denkendorf,  Hochdorf, Lichtenwald, Neuhausen auf den Fildern en Reichenbach an der Fils.

Hoger bereoep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Esslingen am Neckar wordt bij het Landgericht Stuttgart ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advcoaat is bij het Amtsgericht Esslingen am Neckar niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Esslingen am Neckar is er één van.