Amtsgericht Döbeln

Huisadres:
Amtsgericht Döbeln
Rosa-Luxemburg-Straße 16
04720 Döbeln
Duitsland

Bijkantoor Hainichen:
Amtsgericht Döbeln
Friedelstraße 4
09661 Hainichen
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 3431 7280
Fax: 0049 (0) 3431 570087

E-Mail: verwaltung@agdl.justiz.sachsen.de
Directeur: Helmut Bolten

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Döbeln omvat het gebied van de steden Burgstädt, Döbeln, Fankenberg/Sa., Geringswalde, Hainichen, Hartha, Leisnig, Lunzenau, Mittweida, Penig, Rochlitz, Rossau, Roßwein en Waldheim zoals van de gemeenten Altmittweida, Claußnitz, Erlau, Großweitzschen, Hartmannsdorf, Königsfeld, Königshain-Wiederau, Kriebstein, Lichtenau, Mühlau, Ostrau, Seelitz, Striegistal, Taura, Wechselburg, Zettlitz en Zschaitz-Ottewig.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Döbeln is in civiele zaken bij het Landgericht Chemnitz inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Dresden.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Döbeln is een van deze.