Amtsgericht Waiblingen

Huisadres:
Amtsgericht Waiblingen
Bahnhofstr. 48
71332 Waiblingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Waiblingen
Postfach 11 93
71328 Waiblingen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 07151 955 0
Telefax: 0049 (0) 7151 584 63

E-Mail: poststelle@agwaiblingen.justiz.bwl.de
Internet: Amtsgericht Waiblingen

Directeur: Michael Kirbach

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Waiblingen omvat de steden Fellbach, Waiblingen, Weinstadt en Winnenden zoals de gemeenten Berglen, Kernen, Korb, Leutenbach en Schwaikheim.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Waiblingen kan bij civiele zaken bij het Landgericht Stuttgart worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Waiblingen is er één van.