LITIGATION & ARBITRATION & MEDIATION

We have great professionals in this practice area

L

LITIGATION & ARBITRATION & MEDIATION

In iedere zakelijke relatie vindt wel eens een geschil plaats. In de meeste gevallen zullen deze geschillen onderling worden opgelost, maar helaas lukt dat niet altijd. Wanneer een geschil onoplosbaar blijkt, dan dient een rechter te worden geraadpleegd.

Meestal is er tussen beide partijen reeds een arbitrageovereenkomst afgesloten waarin is afgesproken dat toekomstige geschillen aan arbitrage worden onderworpen. Als er nog geen arbitrage is afgesproken, wanneer er een geschil ontstaat, kan dit alsnog worden gedaan.

Voor een procedure zijn regels nodig. In Duitsland staan de regels voor een civiele procedure in het ZPO (Zivilprozessordnung) en in Nederland in het Burgerlijkprocesrecht. Omdat arbitrage op een overeenkomst tussen partijen gebaseerd is, zijn ZPO en Burgerlijkprocesrecht niet van toepassing. Wel zijn er regels die de overeenkomsten tussen de ZPO en arbitrage betreffen; zo is een civiele rechter bijvoorbeeld niet bevoegd een vonnis te schrijven als partijen zijn overeengekomen dat ze geschillen op basis van arbitrage willen regelen. De civiele rechter onderzoekt dan alleen of deze arbitrageclausule in het contract rechtsgeldig is.

Omdat het lastig is altijd nieuwe regels uit te denken, gebruikt men kant en klare regels. Er bestaan algemene regels omtrent arbitrage, maar ook specifiek voor bepaalde vakgebieden, zoals handelszaken, koffiehandel, vastgoedzaken en scheepvaart.
Deze regels worden meestal ontwikkeld door de organisatie die ook de procedure organiseert, bijvoorbeeld de Internatiaol Chamber of Commerce, het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) of Deutsches Institut für Schiedsgerichtsbarkeit (DIS).

Wij kunnen u ondersteunen tijdens de gehele procedure. Hierbij kunnen we een adviserende rol aannemen, maar kunnen ook de procedure voor u voeren, met als doel op een efficiënte manier tot een regelgeving met de andere partij te komen.

Bij de ICC en de Schiffersbörse staan wij op de lijst van rechters. Bij de DIS zijn wij lid van het Experten-Ausschuss zur Überarbeitung der DIS Regeln.

FAQ

ADVOCAAT

CONTACT INFO

von Woedtke & Partner
Königsallee 30
40212 Düsseldorf, Deutschland

Phone: 0049(0)211/86477-60
Fax: 0049(0)211/86477-50
Email: jan.dwornig@woedtke.de