Landgericht Heidelberg

Huisadres:
Landgericht Heidelberg

Kurfürstenanlage 21
69115 Heidelberg
Duitsland

Postbus:
Landgericht Heidelberg
Postfach 10 37 69
69027 Heidelberg
Duitsland

Telefoon: 0049(0)6221/590
Telefax: 0049(0)6221/591213

E-Mail: poststelle@lgheidelberg.justiz.bwl.de
Internet: http://www.landgericht-heidelberg.de/

President: Dr. Frank Konrad Brede

[lex_divider][/lex_divider]

Het Landgericht is in civiele zaken bevoegd tot vorderingen hoger dan €5.000,- (uitgezonderd huurrecht en familierecht).

Het arrondissement van het Landgericht Heidelberg omvat de steden Heidelberg, Eberbach, Eppelheim, Leimen, Neckarbischofsheim, Neckargemünd, Rauenberg, Schönau, Sinsheim, Walldorf (Baden) en Wiesloch zoals de gemeenten AngelbachtalBammental, Dielheim, DossenheimEdingen-NeckarhausenEpfenbach, Eschelbronn, Gaiberg, HeddesbachHeiligkreuzsteinach, Helmstadt-Bargen, Ilvesheim, Lobbach, Malsch, Mauer, MeckesheimNeidenstein, Mühlhausen, Nußloch, Reichartshausen, SandhausenSankt Leon-Rot, Schönbrunn, SpechbachWaibstadt, Wiesenbach, Wilhelmsfeld en Zuzenhausen.

De beroepsinstantie voor deze zaken is het Oberlandesgericht Karlsruhe.

Voor vorderingen van €5.000,- of minder is het Landgericht Heidelberg het hof van appel voor de drie in zijn gebied gelegen Amtsgerichte:

  1. Amtsgericht Heidelberg
  2. Amtsgericht Sinsheim
  3. Amtsgericht Wiesloch

In het algemeen beslissen de rechters met z’n drieën (Kammer), maar vaak wordt de zaak aan één rechter opgedragen als men van mening is dat de zaak niet zo ingewikkeld is. De Kammer für Handelssachen is hierop een uitzondering; deze bestaat uit één professionele en twee honoraire rechters.

De procesvertegenwoordiging is bij alle Landgerichten verplicht.

In Duitsland bestaan op dit moment 116 Landgerichte, het Landgericht Heidelberg is hier één van.