Amtsgericht Zossen

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Zossen
Gerichtstraße 10
15806 Zossen
Duitsland

Telefon: 0049(0)3377/307-0
Fax: 0049(0)03377/307-100

E-Mail: Verwaltung@agzs.brandenburg.de
Internet: www.ag-zossen.brandenburg.de

Directrice: Ursula Fladée

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Zossen omvat de steden  Zossen, Baruth/Mark en Ludwigsfelde zoals de gemeenten Am Mellensee, Blankenfelde-Mahlow, Großbeeren en Rangsdorf.

Hoger tegen een uitspraak van het Amtsgericht Zossen moet worden ingesteld bij het  Landgericht Potsdam. Hoger beroep in familiezaken moet men bij het familiegerecht  instellen, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Zossen niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Zossen is er één van.