Amtsgericht Worms

Huisadres
Amtsgericht Worms
Hardtgasse 6
67547 Worms
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Worms
Postfach 1162
67545 Worms
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 6241 905 0
Fax: 0049 (0) 6241 905 450

E-Mail: agwo(at)ko.jm.rlp.de
Internet Amtsgericht Worms

Directeur: Rüdiger Orf

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Worms omvat het gebied van de steden  Worms en Osthofen zoals van de Verbandsgemeinde Eich (Alsheim, Eich, Gimbsheim, Hamm am Rhein, Mettenheim), Verbandsgermeinde Monsheim (Flörsheim-Dalsheim, Hohen-Sülzen, Mölsheim, Monsheim, Mörstadt, Offstein, Wachenheim)  en Verbandsgemeinde Wonnegau (Bechtheim, Bermersheim, Dittelsheim-Heßloch, Frettenheim, Gundersheim, Gundheim, Hangen-Weisheim, Hochborn, Monzernheim, Westhofen).

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Worms moet worden ingelegd bij het Landgericht Mainz. Hoger beroep in familiezaken wordt ingedient bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddellijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Koblenz.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Worms niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Worms is een van deze.