Amtsgericht Wolfenbüttel

Huisadres:
Amtsgericht Wolfenbüttel
Rosenwall 1a
38300 Wolfenbüttel
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Wolfenbüttel
Postfach 11 61
38299 Wolfenbüttel
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 5331 809 0
Fax: 0049 (0) 5331 809 169

 
Directrice: Bettina Niemuth

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Wolfenbüttel omvat het gebied van de stad Wolfenbüttel zoals van de gemeenten:

Abbenrode, AchimAhlumBarnstorf, Beuchte, Bornum, Börßum, Cramme, Cremlingen, DahlumDenkteDettum, DorstadtErkerode, Evessen, FlötheGielde, GilzumHachumHedeper, Heiningen, Hornburg, Kalme, KissenbrückKneitlingenOhrum, Remlingen, RoklumSchladenSchöppenstedt, SchulenrodeSemmenstedtSickteUehrde, Vahlberg, VeltheimWarleWeferlingenWerlaburgdorfWinnigstedt, Wittmar

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Wolfenbüttel is in civiele zaken bij het Landgericht Braunschweig inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Braunschweig.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Wolfenbüttel niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Wolfenbüttel is een van deze.