Amtsgericht Wolfach

Huisadres:
Amtsgericht Wolfach
Hauptstr. 40
77709 Wolfach
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Wolfach
Postfach 11 26
77705 Wolfach
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 781 933 0
Fax: 0049 (0) 781 933 1170

Directrice: Katrin Kilguß

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Wolfach omvat de steden Wolfach, Haslach, Hausach, Hornberg zoals de gemeenten Fischerbach, Gutach, Hofstetten, Mühlenbach, Oberwolfach en Steinach.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Wolfach kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Offenburg worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Wolfach is er één van.