Amtsgericht Wittmund

Huisadres:
Amtsgericht Wittmund
Am Markt 11
26409 Wittmund
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Wittmund
Postfach 11 55
26398 Wittmund

Telefoon: 0049 (0) 4462 9192 0
Fax: 0049 (0) 4462 9192 93

E-Mail: AGWTM-poststelle@justiz.niedersachsen.de

Internet: www.amtsgericht-wittmund.niedersachsen.de

Directeur: Christian Uebereck

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Wittmund omvat het gebied van het Landkreis Wittmund: Blomberg, Dunum, Esens, Eversmeer, Friedeburg, Holtgast, Langeoog, Moorweg, Nenndorf, Neuharlingersiel, Neuschoo, Ochtersum, Schweindorf, Spiekeroog, Stedesdorf, Utarp, Werdum, Westerholt en Wittmund.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Wittmund is in civiele zaken bij het Landgericht Aurich inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Oldenburg.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Wittmund is een van deze.