Amtsgericht Wiesloch

Huisadres:
Amtsgericht Wiesloch
Bergstr. 3
69168 Wiesloch
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Wiesloch
Postfach 11 20
69152 Wiesloch
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 6222 584 0
Fax: 0049 (0) 6222 584170

 
Directeur: Andreas Schlett

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Wiesloch omvat de steden Rauenberg, Walldorf en Wiesloch zoals de gemeenten Dielheim, Malsch, Mühlhausen (Kraichgau) en St. Leon-Rot.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Wiesloch kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Heidelberg worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Wiesloch niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Wiesloch is er één van.