Amtsgericht Wiesbaden

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Wiesbaden
Mainzer Straße 124
65189 Wiesbaden
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 611 3261 0
Fax: 0049 (0) 611 327061 513

E-Mail: verwaltung@ag-wiesbaden.justiz.hessen.de
Internet: Amtsgericht Rüdesheim am Rhein | Ordentliche Gerichtsbarkeit Hessen

President: Helmut Vogt

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Wiesbaden omvat het gebied van de stad Wiesbaden zoals van de gemeenten Flörsheim am Main, Hochheim am Main en Walluf .

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Wiesbaden moet worden ingelegd bij het Landgericht Wiesbaden. Hoger beroep in familiezaken wordt ingedient bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddellijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Frankfurt am Main.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Wiesbadenn niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Wiesbaden is een van deze.