Amtsgericht Westerstede

Huisadres:
Amtsgericht Westerstede
Wilhelm-Geiler-Str. 12a
26655 Westerstede
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Westerstede
Postfach 11 20
26641 Westerstede
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 4488 836 0
Fax: 0049 (0) 4488 836101

Directeur: Jürgen Nienaber

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Westerstede omvat het gebied van het Landkreis Ammerland (stad Westerstede zoals van de gemeenten Apen, Bad Zwischenahn, Edewecht, Rastede en Wiefelstede).

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Westerstede is in civiele zaken bij het Landgericht Oldenburg inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Oldenburg.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Westerstede is een van deze.