Amtsgericht Wesel

Huisadres:
Amtsgericht Wesel
Herzogenring 33
46483 Wesel
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Wesel
Postfach  10 07 52
46467 Wesel
Duitsland

Telefoon: 0049(0)281/144-0
Fax: 0049(0)281/144-123

 
Directrice: Margarete Funken-Schneider

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Wesel omvat de steden Wesel met de gemeenten Bislich, Büderich, Diersfordt, Flüren, Lackhausen, Obrighoven, Wesel (Stadt), Hamminkeln met de gemeenten Brünen, Dingden, Hamminkeln, Loikum, Mehrhoog, Ringenberg, Wertherbruch en Hünxe met de stadsdelen Bruckhausen, Bucholtwelmen, Drevenack, Gartrop-Bühl, Hünxe, Krudenburg zoals de gemeente Schermbeck met de delen Altschermbeck, Bricht, Damm, Dämmerwald, Gahlen, Overbeck, Schermbeck, Weselerwald

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Wesel is in civiele zaken bij het  Landgericht Duisburg inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Düsseldorf.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Wesel niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Wesel is een van deze.