Amtsgericht Weißenburg

Huisadres:
Amtsgericht Weißenburg
Niederhofener Str. 9
91781 Weißenburg i.Bay.
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Weißenburg
Postfach 1 80
91780 Weißenburg
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 9141 996 0
Fax: 0049 (0) 9141 996 900

E-Mail: poststelle@ag-wug.bayern.de
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/weissenburg-in-bayern/index.php

Directeur: Christian Freudling

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Weißenburg omvat het gebied van de steden en gemeenten Absberg, Alesheim, Auernheim, Bergen, Bubenheim, Büchelberg, Burgsalach, Dettenheim, Dietfurt i. Mfr., Dittenheim, Ellingen, Emetzheim, Ettenstatt, Gnotzheim, Graben, Grönhart, Gundelsheim, Gunzenhausen, Haardt, Haundorf, Heidenheim, Heuberg, Höttingen, Holzingen, Kattenhochstatt, Langenaltheim, Laubenzedel, Markt Berolzheim, Meinheim, Möhren, Muhr am SeeNennslingen,
Pappenheim, Pfofeld, Pleinfeld, Polsingen, Raitenbuch, Ramsberg, Rothenstein, Schambach, Schlittenhart, Solnhofen, Suffersheim, Theilenhofen, Treuchtlingen, Veitserlbach, Weimersheim, Weißenburg i. Bay., Westheim, Wettelsheim en Windischhausen.

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Weißenburg wordt  bij het Landgericht Ansbach ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Weißenburg niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Weißenburg is een van deze.