Amtsgericht Weiden in der Oberpfalz

Huisadres:
Amtsgericht Weiden i.d.OPf.
Ledererstraße 9
92637 Weiden i.d.OPf.
Duitsland

Postadres:
Amtsgericht Weiden i.d.OPf.
Postfach 2751
92617 Weiden i.d.OPf.
Duitsland

Telefoon: 0049(0)961/3000 – 0
Fax: 0049(0)961/3000 – 492

E-Mail: poststelle.verwaltung@ag-wen.bayern.de
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/weiden-in-der-oberpfalz/index.php

Directeur: Rainer Lehner

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Weiden i.d.OPf. omvat het gebied van de steden Eschenbach in der Oberpfalz, Grafenwöhr, Neustadt a.d. Waldnaab, Neustadt am Kulm, Pleystein, Pressath, Vohenstrauß, Weiden in der Oberpfalz, Windischeschenbach, de markten Eslarn, Floß, Kirchenthumbach, Kohlberg, Leuchtenberg, Luhe-Wildenau, Mantel, Moosbach, Parkstein, Tännesberg, Waidhaus en Waldthurn.

Volgende vakgebieden zijn aan het Amtsgericht Regensburg overdragen: Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Weiden i.d.OPf. wordt  bij het Landgericht Weiden in der Oberpfalz ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Weiden i.d.OPf. niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Weiden i.d.OPf. is een van deze.