Amtsgericht Waldkirch

Huisadres:
Amtsgericht Waldkirch
Freie Str. 15
79183 Waldkirch
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Waldkirch
Postfach 107
79175 Waldkirch
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7681 4702 0
Telefax: 0049 (0) 7651 7681 4702 33

E-mail:  poststelle@agwaldkirch.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-waldkirch.de

Directrice: Maria Goj

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Waldkirch omvat de steden Elzach en Waldkirch zoals de gemeenten Gutach, Simonswald, Winden en Biederbach.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Waldkirch  kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Freiburg im Breisgau worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Waldkirch  is er één van.