Amtsgericht Völklingen

Huisadres:
Amtsgericht Völklingen
Karl-Janssen-Straße 35
66333 Völklingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Völklingen
Postfach 101160
66301 Völklingen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6898) 203 02
Fax: 0049 (0) 68 98) 2 03 319

E-Mail: poststelle@agvk.justiz.saarland.de
 
Directrice: Birgit Sieren-Kretzer

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Völklingen omvat het gebied van de steden Völklingen en Püttlingen zoals van de gemeenten Großrosseln en Heusweiler.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Völklingen is in civiele zaken bij het Landgericht Saarbrücken inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Saarländisches Oberlanesgericht. In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Völklingen is een van deze.