Amtsgericht Vechta

Huisadres:
Amtsgericht Vechta
Kapitelplatz 8
49377 Vechta
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Vechta
Postfach 11 51
49360 Vechta
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 4441 8706 0
Fax: 0049 (0) 4441 8706 166

Directrice: Mechthild Beckermann

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Vechta omvat het gebied van de steden DammeDinklage, Lohne (Oldenburg), Vechta en het Landkreis Vechta (BakumGoldenstedt, HoldorfNeuenkirchen-Vörden (Oldenburg), Steinfeld (Oldenburg) en Visbek).

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Vechta is in civiele zaken bij het Landgericht Oldenburg inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Oldenburg.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Vechta is een van deze.