Amtsgericht Ulm

Huisadres:
Amtsgericht Ulm
Zeughausgasse 14
89073 Ulm
Duitsland

Telefoon: 0049(0)731/1890
Telefax: 0049(0)731/1892200

E-Mail: poststelle@agulm.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-ulm.de

Directeur: Josef Lehleiter

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Ulm omvat de steden Blaubeuren, Blaustein, Dietenheim, Erbach, Laichingen, Langenau en Ulm zoals de gemeenten Altheim (Alb), Altheim (Weihung), Amstetten, Asselfingen, Ballendorf, Balzheim, Beimerstetten, Berghülen, BernstadtBörslingen, BreitingenDornstadtHeroldstatt, Holzkirch, Hüttisheim, Illerkirchberg, IllerriedenLonsee, Merklingen, Neenstetten, Nellingen, Nerenstetten, Öllingen, Rammingen, Schnürpflingen, Setzingen, Staig, Weidenstetten, Westerheim en Westerstetten.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Ulm kan bij civiele zaken bij het Landgericht Ulm worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Ulm  is er één van.