Amtsgericht Überlingen

Huisadres:
Amtsgericht Überlingen
Bahnhofstr. 8
88662 Überlingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Überlingen
88660 Überlingen
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 7551 93639 0
Fax: 0049 (0) 7551 93639 111

Directeur: Günther Völk

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Überlingen omvat de steden Markdorf, Meersburg en Überlingen zoals de gemeenten Bermatingen, Daisendorf, Deggenhausertal, Frickingen, Hagnau, Heiligenberg,  Oberteuringen, Owingen, Salem, Sipplingen, Stetten en Uhldingen-Mühlhofen.

.Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Überlingen kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Konstanz worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Überlingen is er één van.