Amtsgericht Tuttlingen

Huisadres:
Amtsgericht Tuttlingen

Werderstr. 8
78532 Tuttlingen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7461 98 1
Telefax: 0049 (0) 7461 98 330

E-Mail: Poststelle@AGTuttlingen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-tuttlingen.de

Directeur: Thomas Straub

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Tuttlingen omvat de stad Tuttlingen, Fridingen an der Donau, Geisingen en Mülheim an der Donau zoals de gemeenten Bärenthal, Buchheim, Emmingen ab EggImmendingen, Irndorf, Kolbingen, Neuhausen ob Eck, Renquishausen, Rietheim-Weilheim, Seitingen-Oberflacht en  Wurmlingen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Tuttlingen kan bij civiele zaken bij het Landgericht Rottweil worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Tuttlingen is er één van.