Amtsgericht Trier

Huisadres:
Amtsgericht Trier
Justizstraße 2, 4, 6
54290 Trier
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Trier
Postfach 2580
54215 Trier
Duitsland

 

Telefoon: 0049 (0) 651 466 0
Fax: 0049 (0) 651 466 1900

 
Directeur: Jörg Theis

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Trier omvat de stad Trier zoals de gemeenten AachBonerath, Farschweiler, Franzenheim, Gusterath, Gutweiler, Herl, Hinzenburg, Hockweiler, Holzerath, Igel, Kasel, Kordel, Korlingen, Langsur, Lorscheid, Mertesdorf, Morscheid, Newel, Ollmuth, Osburg, Pluwig, RalingenRiveris, Schöndorf, SchweichSommerau, Thomm, Trierweiler, Waldrach, Welschbillig en Zemmer.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Trier moet worden ingesteld bij het Landgericht Trier. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Koblenz.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Trier niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Trier  is een van deze.