Amtsgericht Titisee-Neustadt

Huisadres:
Amtsgericht Titisee-Neustadt
Franz-Schubert-Weg 3
79822 Titisee-Neustadt
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Titisee-Neustadt
79821 Titisee-Neustadt
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7651 93526 0
Telefax: 0049 (0) 7651 93526 223

E-mail:  poststelle@agtitisee-neustadt.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-titisee-neustadt.de

Directeur: Hans-Peter Kuhn

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Titisee-Neustadt omvat de steden Löffingen en Titisee-Neustadt zoals de gemeenten Breitnau, Eisenbach, Feldberg, Hinterzarten, Lenzkirch en  Schluchsee.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Titisee-Neustadt  kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Freiburg im Breisgau worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Titisee-Neustadt  is er één van.