Amtsgericht Tirschenreuth

Huisadres:
Amtsgericht Tirschenreuth
Mähringer Straße 10
95643 Tirschenreuth
Duitsland

Postadres:
Amtsgericht Tirschenreuth
Postfach 1240
95634 Tirschenreuth
Duitsland

Telefoon: 0049(0)9631/7260
Fax: 0049(0)9631/726126

E-Mail: poststelle@ag-tir.bayern.de
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/tirschenreuth/

Directeur: Thomas Weiß

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Tirschenreuth omvat het gebied van de steden Bärnau, Erbendorf, Kemnath, Mitterteich, Tirschenreuth, Waldershof, Waldsassen,  de markten Falkenberg, Fuchsmühl, Konnersreuth, Mähring, Neualbenreuth, Plößberg, Wiesau zoals van de gemeenten Brand, Ebnath, Friedenfels, Immenreuth, Kastl, Krummennaab, Kulmain, Leonberg, Neusorg, Pechbrunn, Pullenreuth en Reuth bei Erbendorf.

Volgende vakgebieden zijn aan het Amtsgericht Regensburg overdragen: Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Tirschenreuth wordt  bij het Landgericht Weiden in der Oberpfalz ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Tirschenreuth niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Tirschenreuth is een van deze.