Amtsgericht Tempelhof-Kreuzberg

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Tempelhof-Kreuzberg
Möckernstraße 130
10963 Berlin
Duitsland

Telefoon: 0049(0)30/90175–0
Fax: 0049(0)30/90175-211

Internet: www.berlin.de/gerichte/amtsgericht-tempelhof-kreuzberg/

President: Dr. Christian Kunz

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd t/m vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Tempelhof-Kreuzberg omvat de stadsdelen van Berlijn Friedrichshain, Kreuzberg en Tempelhof.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Tempelhof-Kreuzberg wordt bij het  Landgericht Berlin ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Kammergericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat  is bij het Amtsgericht Tempelhof-Kreuzberg niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Tempelhof-Kreuzberg is er één van.