Amtsgericht Straubing

Huisadres:
Amtsgericht Straubing
Kolbstraße 11
94315 Straubing
Duitsland

Postadres:
Amtsgericht Straubing
Postfach 152
94301 Straubing
Duitsland

Telefoon: 0049(0)9421 / 949-5
Fax: 0049(0)9421/949-650

E-Mail: poststelle@ag-sr.bayern.de
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/straubing/index.php

Directrice: Gisela Schwack

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Straubing omvat het gebied van de steden Straubing, Bogen, Geiselhöring, de markten Mallersdorf-Pfaffenberg, Mitterfels, Schwarzach zoals van de gemeenten Aholfing, Aiterhofen, Ascha, Atting, Falkenfels, Feldkirchen, Haibach, Haselbach, Hunderdorf, Irlbach, Kirchroth, Konzell, Laberweinting, Leiblfing, Loitzendorf, Mariaposching, Neukirchen, Niederwinkling, Oberschneiding, Parkstetten, Perasdorf, Perkam, Rain, Rattenberg, Rattiszell, Salching, Sankt Englmar, Stallwang, Steinach, Straßkirchen, Wiesenfelden en Windberg.

Volgende vakgebieden zijn aan het Amtsgericht Regensburg overdragen: Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Straubing wordt  bij het Landgericht Regensburg ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Straubing niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Straubing is een van deze.