Amtsgericht Staufen im Breisgau

Huisadres:
Amtsgericht Staufen im Breisgau
Hauptstr. 9
79219 Staufen im Breisgau
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Staufen im Breisgau
Postfach 11 63
79216 Staufen im Breisgau
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7633 9500 0
Telefax: 0049 (0) 7633 500 125

E-mail:  poststelle@agstaufen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-staufen.de

Directrice: Heidi Winterer

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van € 5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Staufen im Breisgau omvat de steden Bad KrozingenHeitersheim en Staufen im Breisgau zoals de gemeenten Ballrechten-Dottingen, EschbachMünstertal/Schwarzwald, Ehrenkirchen, Bollschweil und Hartheim am Rhein.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Staufen im Breisgau  kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Freiburg im Breisgau worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Staufen im Breisgau  is er één van.