Amtsgericht Stadthagen

Huisadres:
Amtsgericht Stadthagen
Enzerstr. 12
31655 Stadthagen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Stadthagen
Postfach 12 51
31653 Stadthagen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 5721 786 0
Fax: 0049 (0) 5721 786 79

Directrice: Regina Benz

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Stadthagen omvat het gebied van de stad Stadthagen, zoals van de gemeenten Apelern, Auhagen, Beckedorf, Hagenburg,  Heuerßen, Hülsede, Lauenau, LauenhagenLindhorst, Lüdersfeld, Meerbeck, Messenkamp, Samtgemeinde Nenndorf, Niedernwöhren, Nordsehl, Pohle, Pollhagen, Rodenberg, Sachsenhagen,Wiedensahl en Wölpinghausen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Stadthagen is in civiele zaken bij het Landgericht Bückeburg inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Stadthagen is een van deze.