Amtsgericht Stade

Huisadres:
Amtsgericht Stade
Wilhadikirchhof 1
21682 Stade
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Stade
Postfach 11 51
21651 Stade
Duitsland

Telefoon: 0049(0)04141/1071
Fax: 0049(0)4141/107213

Directeur: Willi Wirth

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Stade omvat het gebied van de stad Stade en het Landkreis Stade: Balje, Burweg, Deinste, Drochtersen, Düdenbüttel, Engelschoff, Estorf, Fredenbeck, Freiburg (Elbe), Großenwörden, Grünendeich, Guderhandviertel, Hammah, Heinbockel, Himmelpforten, Hollern-Twielenfleth, Kranenburg (Oste), Krummendeich, Kutenholz, Mittelnkirchen, Neuenkirchen (Altes Land), Oederquart, Oldendorf (Stade), Steinkirchen (Altes Land) en Wischhafen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Stade is in civiele zaken bij het Landgericht Stade inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Stade is een van deze.